comments 3

Kahdeksas luku (5140 askelta), vihdoin Meri-Rastilassa

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Vuosaarensilta

Viisikko eteni vihdoin Meri-Rastilaan ja oli innostunut näkemään, miltä paljon puhuttu uuden osayleiskaavan alue näyttää.

Rantareitti kulkee Meri-Rastilan länsirantaa seuraillen, mutta harmillisen usein reitin ja rannan väliin jää puustoinen, pusikoitunut vyöhyke. Meri pilkahtelee vain silloin tällöin puuston lomasta. Viisikko mietti, että voitaisiinko resursseja kohdentaa siten, että saataisiin edes pienialaisia avoimempia kohtia. Rantareitti kaipaa vaihtelua tällä osuudella.

Viihtyisän oloinen grillipaikka houkutteli veden ääressä, mutta kuvaustahti on niin vauhdikas, ettei Viisikolla ole aikaa nauttia eväitä tälläkään kertaa.

Meri-Rastilan osayleiskaava antaa mahdollisuuden uuden rakentamiseen virkistyskäytössä olevalle metsä- ja ranta-alueelle kuitenkin niin, että rannassa säilyy seudullinen virkistysreitti ja kallion laella muinaisranta. Viisikko jäi pohtimaan, että rakentamisen vaikutukset rantareittiin voisivat olla suotuisiakin, koska nyt niin monotoninen ja pensoittunut reitti kaipaisi avaamista.

Ennen Vuosaaren siltojen alitusta Viisikko ajautuu jälleen väärälle reitille. Tällä kertaa kauemmas rannasta. Ulkoilukarttaan merkitty päävirkistysreitti näytti Viisikon mielestä kapealta polulta. Hairahduksia sattuu, kun reittejä ei ole merkitty maastoon. Rastilan uimarannalla riitti vielä polskuttajia ja rantareitillä reippaita ulkoilijoita. Vartiokylänlahden itäreunalla useammassa kohdassa rakentaminen tulee lähelle rantaa. Anni tiesi, että lahden pohjoisosaan on suunniteltu tulvapenkereitä. Tämä saattaa tuoda piristystä rantareittiin, jos se linjattaisiin penkereen päälle.

PS. Asuntosäästäjät aloitti Vuosaaren sillan rakentamisen Puotilanlahden yli huhtikuussa 1965 ja se valmistui kesällä 1966. Silta vihittiin käyttöön 1.7.1966. Silta oli valmistuessaan Suomen toiseksi pisin; sillä on 417 metriä ja leveyttä 18,5 metriä. Sillan vieressä kulkee 1990-luvun lopulla rakennettu metrosilta.

3 Comments

 1. Vaikka meri vain pilkahtelee puiden lomasta, eivät puut peitä näkymää, vaan ne ovat osa sitä. Jos kokee puiden peittävän, on todennäköisesti niiden väärällä puolella. Puilla on tärkeä suojaava tehtävä ja monet ovat löytäneet rantakalliot niiden takana. Lähes luonnontilainen metsä toimii elinympäristönä monille lajeille ja mm. linnustolle on olennaista, että rannoilta ei raivata kasvillisuutta.

  Helsinki on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, samoin valtioneuvosto ja EU. Biodiversiteettiin liittyvien tavoitteiden saavuttaminen ei onnistu, jos jäljellä oleviin metsiin rakennetaan tai niitä ylihoidetaan. Moni metsäretkiin osallistunut on oppinut näkemään kauneutta luonnon raivaamattomuudessa. Esimerkiksi makrokuvaus avaa luontoa ihan uudella tavalla.

  Reittiä ei valitettavasti ole merkitty maastoon. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että Helsingin kaupunki yrittää pudottaa Meri-Rastilan ulkoilupuiston virkistysalueistaan. Meri-Rastilaa ei mm. näytetä Helsingin kuntorataverkostossa, vaikka paljon vähäisempiä reittejä on mahtunut mukaan.

  • Olemme ehdottomasti sekä monimuotoisuusarvoja että virkistykäyttöä yhdistävän rantojen kehittämisen kannalla. Tällä etapilla, jossa kaipasimme näkymiä veteen, metsä ei valitettavasti ole lähelläkään luonnontilaista, vaan lähinnä raivauksen johdosta vesakoitunutta, kuten hyvin monilla rantareitin osuuksilla olemme saaneet huomata. Tämä tekee rantametsistä yksipuolisia niin lajistollisesti kuin visuaalisesti. Postaukseen liitetyt kuvat ehkä antavat väärän vaikutelman, koska ne eivät sattuneet olemaan juuri tältä kohtaa.

   Sekin on totta, että monessa kohtaa kuljemme ehkä puiden väärällä puolella, mutta periaate projektissamme on, että kuljemme lähimpänä rantaa kulkevaa yhtenäistä esteetöntä reittiä, minkä vuoksi moni hieno rantakallio jää kokematta.

 2. Kommenttini ei pohjautunut postauksen kuviin, sillä en edes katsonut niitä kovin tarkkaan. Paikka on minulle muutenkin tuttu, koska olen useiden vuosien ajan liikkunut siellä muutaman kerran viikossa ja perheen kuva-arkistoissa on varovastikin arvioiden tuhansia kuvia alueelta.

  En pysty tunnistamaan Meri-Rastilan rantametsästä kohtaa, joka olisi raivauksen jäljiltä pusikoitunut. Saatatte ehkä tarkoittaa venekerhon ja niityn tuntumassa olevia tuomia. Ne ovat tärkeitä linnustolle varsinkin nyt, kun tilanne Puotilan puolella on heikentynyt.,Niissä pesii mm. satakieli. Aluetta ei ole raivattu, mutta niityllä olisi sinänsä tarvetta jättipalsamin poistoon.

  Merinäköalojen ”avaaminen” on käytännössä aina ristiriidassa luonnon monimuotoisuuden kanssa. Rannan puustoisuus turvaa keskemmällä metsää löytyviä luontotyyppejä (mm. suoalueita) reunavaikutuksilta.,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s